Content

jangan berlagak tak tentu hala!!

Wednesday, September 23, 2009
c0rat-c0ret raye~  ver 2.0



 

ni nak citer satu citer HOT yg tlah meng-HOT-kan aku baru2 ni...
intro nyew : aku ni dah 4 taon menceburi bidang fotografi, bkn kejap tu, kalau bdak skola, 4 taon tu dah boleh msak dgn selok-belok skola...aku dah 3 taon pkai DSLR..bkn nk angkat bakul atau bongkak le, tp aku bole kate ak ni ade bnyk la jge pngalaman dlm bidang foto ni...kalo x, xde la ak dah cover bnyk event2 dan wedding2 dr penang smapai ke johor...ak ni fotografer berbayo, bkn saje2 petik!!!...bkn nk poyo ye, tp nk citer point kat cni..

crite nye kat cni, ari tu ade la sepupu-spapat aku btandang umah, then, bile diorg nk blk tu, mak aku pngl la utk amek gmbr diorg...skali, ble ak msok umah, ak tnampak slh sorg krabat aku ni, pgg DSLR...NIKON plak tu...ak pon mendekatinya...hulur2 tangan..dy ulur tgn blk, ak pon jabat le..ngok!!..ak bkn nk slm, ak nk ushar camera tu le..ak ckp dlm ati le..pas2, dy pon sengeh2 bile ak mntk cam tu, dy pon bg..ak pon belek2 le..NIKON D60 je pon (kantoi bru beli)...dah le pkai SB-400 (bkn nk kte, mmg x pro)..pas2 pkai 35mm 1.8 (no komen le)..dlm aku belek2 tu, dy dok tgok jek...pas2 dok amek2 blk...konon aku ni bodo r...x pena gne bnde cm tu...sejurus itu, berlaku pbualan ini...

CAIM : o0o..35mm..nape x bli 50mm??
Mr. X : fuh..yg tu mhl!!..yg ni lg murah...rm800 je
CAIM : sengeh2..0o0..tu yg 1.2 n 1.4 kot...yg 1.8 bru rm350 jek...
Mr.X : dgn defensif nye...eh, 50mm xde FS..tu yg x nak tu...(pe bnde tah mamat ni mrapu!!)
CAIM : ..pike point lain sat...hmm..camera2 baru ni contrast dy lawa sket kan??
Mr.X : o0o...mmg le..ko pkai ape??
CAIM : sy pkai D50 jek..contrast x berapa sgt
Mr.X : o0o..tu bole ubah vivid dy..(lagi skali dy mrapu...x pena dlm syllabus ade bnde ni)...lg pon, kan boleh tacap kat photoshop...(mmg sah!!..x blaja lgsg!!..ade ke tacap!!..ape barang!!..baek ko pkai camera enpon kalo nk maen tacap2!!)
CAIM : ...a'ah..ye x ye jge kan...(hipokrit!!)..npe pkai SB-4..x gne 6 ke 9 ke??..(ntah taw ke x mamat ni ape bnde tu??)
Mr.X : o0o...yg tu berat la..lg pon nk gne utk famili2 jek..(ceh, nk cover!!..x reti ckp r!!)
CAIM : a'ah..berat..mmg..dy kn pkai bateri bnyk(hipokrit lagi!!)
Mr.X : hmm..aku ni kurang2 ade la jgak gambo aku msok mjlh..majalah I..(ade ke mjlh tu!!..mmg le snang, cbe antar kat DCM..kompem x lpas!!)
CAIM : 0o0...sy x de la nk submit2 gambo ni..mls le..(bio je la dy nk ckp gitu)

sesi amek gambo...aku pon bwk kua camera aku!!!yg lg beso dr dy pnye..hahaha..
ni yg HOT-STORY NYE...bikin gua pnasz jew!!


Mr.X : ok senyum!!!...1...2...3...pedepap!!!
kmudian..aku plak..
CAIM : ..jap er..(dok pulas2, setting camera)...1...2...3..snap!!...jap er...1 lg, 1..2..3..o0opss...1 lg..1.2.3...ok dah..(nk taw, aku pulas bkn stu bnde, tp dgn flash skali, Mr.X pnye mne buleh pulas2)...haha

pas tu, tgh ak dok pulas2 tu...dy boleh kate dpan org ramai
Mr.X : o0o...BIASA LAH TU, BUDAK BARU NAK BELAJAR!!!
CAIM : (cilako btol...ak snyap aje..mentan2 ak lmbt, ak nk gambo cntk, mmg lame..tbe2 mak aku bkate2 kat bini dy)
MAMA : eh., si asyraf tu hired photographer taw, bkn calang2...dy dah amek gmbo wedding bnyk..
BINI Mr.X : eh, ye ke??
MAMA : a'ah...
CAIM : diam je le~

kmudian, bile dy dah nk bla...dy pon tego aku..

Mr.X : eh,knape pkai d50 je...npe x bli d40??
CAIM : dgn muke tersengeh, BANG, SY BELI NI SEBELUM D40 KELUAR LAGI LE..SEBELUM YG ABANG TU pUNYE KELUAR LAGi...4 TAHUN SUDAH..

terussss....dy dgn terkez0t nye...terpaku, tergamam...hahahaha...bru dy taw...tu le...jgn le pndg rendah kt owg mcm tu jek...ha!!...amek le pngajarn ye~..kpd pembaca..pndai2 le amek iktibar ye..ak juz nk share stori...sbb ak mmg geli ati ade wujud ini mcam punya olang!!!

 

10 comments:

a t h e n at: September 23, 2009 at 12:28 AM said...

haha
tpelah
caim yg ak knl mmg low profile ponnn

kalo mulot ak
da lme ak abguid mr x
haha

rye kn
mahapkan jelaa

INTAN NADZIRAH at: September 23, 2009 at 10:05 PM said...

haha..menarik2 ur story mory..hehe..sape le mr.x tu kan...haha...

x tau ke ko ni mmg pro..haha(duet raye cket:p)

INTAN NADZIRAH at: September 23, 2009 at 10:05 PM said...

haha..menarik2 ur story mory..hehe..sape le mr.x tu kan...haha...

x tau ke ko ni mmg pro..haha(duet raye cket:p)

Syahiran at: September 23, 2009 at 11:57 PM said...

cayala caim/....manusia bongkak mmg ramai kat dunie ni...hahaha..padan mke die..

faiq zaini at: October 9, 2009 at 8:08 AM said...

x tau gak bnda2 y korg ckap2 tu..
n rase kne blajo ni.
snrnye ak pon mnat gak amek2 pic.
tp mleh bwk bnda brat2..
2 pasl x ksa kering bli w995.

Anonymous at: October 11, 2009 at 12:34 PM said...

wow!!

caim mmg power..

boleh la amik gmbr gue kawen nnti..

poot at: October 21, 2009 at 8:43 PM said...

mcm ko je yg blagak..haha

Asyraf Hj Rahim at: October 22, 2009 at 10:01 AM said...

ak bkn lagak, ak nak perli dy habis2an...sbb dy blagak dulu, blagak xde quality plak tu...kalo btol ebat xpe gak

snappshooter at: November 20, 2009 at 1:08 AM said...

dlm diam ko jatuhkan maruah mr x tu ye..
hahaha nice story..ko beruntung dpt pgg dslr dlm usia muda..
aku umur 18 baru pakai, skrg dh umur 20..tua dah ni
haha aku ada komen fotopages ko, p la tgk fotopages aku..
aku selalu online fotopages je, yg len jarang..
ni blog yg hangit
nak kutuk Mr x dlm ni le...

http://blogkutuk.blogspot.com

Asy_raAf at: January 10, 2010 at 11:58 AM said...

pergh bro~~ ajor aku bro bab2 fotografi nih~~